Sunday 28 May

De Pater Ahlbrinck Stichting is opgericht op 28 maart 1968 door het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo en heeft als missie om de totale ontwikkeling van de bewoners van het binnenland op een duurzame wijze te bevorderen, door het uitvoeren van een geïntegreerd programma van activiteiten.

Contactgegevens Pater Ahlbrinck Stichting :
Adres: Verlengde Keizerstraat #92 
Paramaribo/ Suriname
EmailDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Telefoon: + 597 47 29 95
Website: www.pas-suriname.org (voor meer en uitgebreide informatie over de stichting)

De ontwikkeling komt tot uiting door manifestatie van de betrokkenheid in:

  • De deelname van vrouwen en mannen aan de gemeenschappelijke markteconomie
  • De politieke besluitvorming
  • Het sociale leven
  • De geboden ontwikkelingskansen middels onderwijs en vorming
  • Een groeiend bewustzijn van de positie van de vrouw in een gender perspectief
  • Het niveau van en de toegang tot gezondheidszorg
  • De toegang tot media en de communicatie faciliteiten die in een moderne samenleving de gemeenschap ten dienste staan
  • De inkadering van gemeenschappen in een gezond woon- en leefmilieu.

Sinds 1984 werkt de PAS met meerjarenprogramma’s. Het meerjarenprogramma van 2010 – 2012 richt zich op vier terreinen. Deze terreinen zijn:capaciteitsversterking, basisvoorzieningen, economische ontwikkeling en scholing en vorming.

Begin 2009 waren 21 medewerkers (9 mannen en 12 vrouwen) en 5 medewerkers met een dienstverleningscontract werkzaam bij de PAS. Het bestuur van de PAS bestaat uit 6 leden, waarvan 5 mannen en 1 vrouw. Er wordt gezocht naar uitbreiding van het bestuur met 1 persoon.

De PAS werkt met verschillende organisaties en instanties samen aan de realisering van haar doelstellingen. Enkele daarvan zijn VIDS, ministerie van ATM in Suriname, Nationale Vrouwenbeweging (NVB), Bureau forum NGO’s (BFN), CELOS (centrum voor landbouwkundig onderzoek in Suriname) en Peace Corps.

Verder is de PAS actief lid van het NGO netwerkoverleg en binnenlandoverleg.

Over Pater Ahlbrinck

Pater Ahlbrinck woonde en werkte van 1910 tot 1966 in Suriname. Hij behoorde tot de orde der Redemptoristen en was een zeer veelzijdig man. Een echte pionier. Hij was natuurlijk in de eerste plaats priester-missionaris, maar ook landbouwer en veeboer, schrijver van romans en vele artikelen in kranten en tijdschriften, ‘selfmade’ antropoloog.

Hij was in die laatste hoedanigheid een kenner van de cultuur van de Surinaamse bosnegers en indianen. Hij groeide uit tot een internationaal erkend expert op het gebied van de kennis der indianen. Daarnaast heeft hij gewerkt onder de Surinaamse chinezen en werd wel “de pater der Javanen” genoemd, omdat hij vanaf 1925 tot aan zijn dood onder hen gewerkt heeft. Toen hij op 27 augustus 1966 in Paramaribo op 81-jarige leeftijd overleed, spraken de kranten van “Een groot Surinamer”, die was heengegaan!

Bezoek de website van de Pater Ahlbrink Stichting voor meer en uitgebreide informatie: www.pas-suriname.org